Nobilia - največji evropski proizvajalec kuhinj

Kljub temu, da smo Slovenci zelo ponosni na svojo lesno industrijo in imamo veliko kakovostnih proizvajalcev kuhinj, pa je njihov obseg proizvodnje v primerjavi z nekaterimi evropskimi konkurenti precej zanemarljiv. Medtem, ko največji v Sloveniji mogoče proizvedejo nekaj deset kuhinj na dan, za večino pa to predstavlja mesečno proizvodnjo, pa največji kuhinjski proizvajalev v Evropi, nemška Nobilia, dnevno izdela kar 3000 kuhinj.

Podjetje, ki se približuje 3000 zaposlenim v dveh tovarnah v okolici mesta Verl, v Nemčiji dosega kar 30% tržni delež - to pomeni, da je vsaka tretja kuhinja v tej deželi izdelana prav v njihovi tovarni. Njihova rast pa seveda temelji večinoma na izvozu - kuhinje Nobilia se praktično prodajajo v vseh državah v Evropi, vključno s Slovenijo.

Osnova za njihovo rast je jasna - odlična kvaliteta, a hkrati ugodna cena. Marsikdo meni, da to ni izvedljivo, predvsem ob ravni plač v Nemčiji. Tega izziva se seveda zaveda tudi poslovodstvo podjetja Nobilia, zato veliko vlagajo v razvoj proizvodnjih procesov - njihova proizvodnja je ena izmed najbolj sodobnih na svetu, večina procesa je popolnoma avtomatiziranega. Zaposleni večinoma skrbijo le za nadzor strojev in nadzor kakovosti. Taka proizvodnja jim omogoča stalno kakovost, na katero ima človeški faktor majhen vpliv.

V Nobiliji imajo tudi enega največjih in najboljših laboratorijev za testiranje pohištva. Vsak nov material ali nova tehnologija se najprej temeljito stestira v laboratoriju - tako so vsa vodila in ostalo pohištveno okovje najprej izpostavljeni več desettisoč odpiranj s pomočjo robota, preden je kakovost potrjena in se material lahko vgrajuje v pohištvo. Njihova kakovost je potrjena tudi z mnogimi certifikati, med katerimi najedemo tudi najbolj prestižnega v pohištevni industriji - to je Golden M certifikat.